Minciunile primarului şi ale subalternilor privind Ciricul

Share

Pe măsură ce ies la iveală probleme grave ale proiectului ce presupune defrişarea pădurii Ciric, primarul Nichita şi subalternii lui se încurcă şi mai mult în declaraţii. Iată doar câteva dintre afirmaţiile contradictorii date presei la intervale de câteva luni.

1. Abuzul contra proprietăţii private
În 20 ianuarie 2010, Gheorghe Nichita declara
: „O parte din teren este într-un proiect european. În aceeaşi zonă mai este o revendicare de 5 hectare. Trebuie găsite soluţii pentru a nu pune în primejdie finanţarea cu fonduri europene“. (Adevărul)

În 20 aprilie 2010, primarul se răzgândeşte şi spune că „sunt însă convins că nu există cereri de retrocedare pe cele 22 de hectare care sunt incluse în proiectul european” (TeleM).

În 23 martie 2011, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, susţine mai departe minciuna domnului Nichita: „Există persoane fizice care au terenuri, dar nu în perimetrul inclus în proiectul de modernizare a bazei de agrement Ciric. Proprietăţile private sunt situate la peste 300 de metri depărtare de zona afectate de proiectul european. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare şi avem toate actele necesare pentru a demonstra că terenul aparţine municipalităţii”. (Evenimentul Regional al Moldovei).

La toate acestea, se adaugă reacţia Prefectului, care susţine că este cererea de retrocedare şi că există „…o hotărâre din vara anului 2010. Am solicitat încă de atunci primarului să pună în executare această hotărâre. Propunerea pe care am făcut-o este de a i se oferi de către Comisia Municipală Iaşi un alt amplasament.” (TeleM)

2. Lipsa autorizaţiilor şi avizelor
În noiembrie 2010, când am declanşat campania publică de stopare a defrişării, Primăria a spus că proiectul are toate avizele pentru demararea proiectului. S-a constat că nu avea decât un aviz de principiu din partea Agenţiei de Mediu. Dar nu avea aprobarea de la Ministerul Mediului, dar nici pe cea de scoatere din fondul forestier.

La 23 noiembrie 2010, şeful Agenţiei de Protecţia Mediului din Iaşi, Dănuţ Pirchiu, declara: “În cursul lunii decembrie 2008, Agenţia …, la solicitarea Primăriei Municipiului Iaşi, a emis o notificare de tip B pentru proiect modernizarea zonei de agrement Ciric. Acest act a fost emis pentru ca proiectul respectiv să obţină finanţare de la Agenţia de Dezvoltare NE Piatra Neamţ. Pentru ca proiectul să se poată realiza este necesară scoaterea terenului din regim silvic …” (TeleM).

În 26 noiembrie 2010, iată ce spunea primarul: „Avem acorduri de la Agenţia de Protecţie a Mediului, de la Romsilva şi Ocolul Silvic Bisericesc. Trebuie să mai vedem câtă pădure scoatem din circuitul silvic şi ce suprafaţă de teren replantăm“ (Adevărul).

Lipsa avizului de mediu este confirmată şi de Ministerul Mediului.

Mai mult, prin declaraţiile directorului din Primărie, Mihai Chirică, din 15 februarie 2011, rezultă că lucrările de la Ciric încă nu pot demara fără a avea toate avizele legale: „Faţă de acest proiect mai avem o singură etapă de parcurs, şi anume obţinerea documentaţiei tehnice care să stea la baza punerii in executare a avizului obţinut de la Romsilva privind scoaterea din circuitul silvic a 6 hectare din pădurea Ciric.” Conform spuselor lui, investiţia are autorizaţiile necesare şi se pot demara lucrările, cu excepţia zonelor unde ar trebui să se facă defrişări. (Evenimentul Regional al Moldovei).

Potrivit prefectului de Iaşi, la 24 martie 2011, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava încă nu eliberase autorizaţiile de tăiere a copacilor (Evenimentul Regional al Moldovei).

Unde este adevărul, domnule primar?

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply